Vem kan vad i magen?

Vem kan vad i magen?

Bakteriestammar är lagspelare.

Flera studier har redan visat att produkter med flera olika bakteriestammar faktiskt är mer effektiva än preparat med bara några få bakteriestammar. Flerartsprodukter bör innehålla en del laktobaciller, en del bifidobakterier och Streptococcus thermophilus. Laktobaciller tenderar att sätta sig i tunntarmen, medan bifidobakterier går till tjocktarmen.

Probaflor från Nupure är en generalist med många olika bakteriestammar - som är särskilt lämpliga för att skapa balans i tarmen.

Specifika verkningsmekanismer har dock visats hos vissa bakteriestammar. Här är en översikt:

Släktet Lactobacillus acidophilus

· En robust bakterie som är stabil i mag- och gallsyror och som bryter ned laktos. Den är involverad i syntesen av viktiga B-vitaminer. Den ökar makrofagaktiviteten och kan därför också beskrivas som en immunmodulator.

Lactobacillus bulgaricus

· Också stabil i mag- och gallsyror. Den fermenterar både laktos och fruktos. Den bidrar till ett lågt pH-värde och kan därför också bidra till att hålla oönskade organismer i schack.

Lactobacillus casei

· Även denna stabil i mag- och gallsyror. Den stöder ett balanserat immunsystem och används ofta vid fermentering av livsmedel.

Lactobacillus crispatus

· Känslig för magsyra, men ändå en mycket stabil bakterie. Den fermenterar fruktos och laktos, har antimikrobiella egenskaper och bidrar till immunmodulering.

Lactobacillus fermentum

· En mycket robust stam som är stabil i mag- och gallsyror och som bryter ner laktos och fruktos. För personer som lider av fruktosintolerans är detta en viktig bakterie i samarbete med Lactobacillus bulgaricus, delbrückii.

Lactobacillus gasseri

· Denna bakterie beaktas alltid i samband med viktreduktion. Den producerar laktocillin och gassericin.

Lactobacillus paracasei

· Detta är också en stabil bakterie som är resistent mot mag- och gallsyror. Den verkar redan i munhålan och motverkar uppkomsten av karies. Den sänker pH-värdet och har en skyddande effekt mot oönskade organismer. Det är inte alltid detekterbart i tarmen, men det bidrar ändå till att förbättra immunsystemet avsevärt. Används ofta inom livsmedelsindustrin.

Lactobacillus plantarum

· Är en viktig bakterie i tarmfloran, motståndskraftig mot mag- och gallsyror och har en antimikrobiell effekt.

Lactobacillus reuteri

· Stödjer tarmflorans stabilitet, är motståndskraftig mot mag- och gallsyror och är antimikrobiell. Den verkar redan i munnen och stöder försvaret mot oönskade organismer. Bakterien kan isoleras från bröstmjölk och bör alltid ingå i produkter för barn.

Lactobacillus rhamnosus

· Mycket stabil i mag- och gallsyror och skyddar till och med andra stammar från dessa syror, så att de kan nå tjocktarmen intakta. Den fermenterar både laktos och fruktos.

Släktet Lactobacillus salivarius

· Är experten i munnen, eftersom den redan är effektiv här, och används för att ge en god balans av bakterier i munhålan

Bifidobacterium breve

· Stabil i magsäck och gallsyror, fermenterar laktos. Tyvärr minskar antalet B. breve i tarmen under livets gång.

Bifidobacterium infantis

· Detta är också en mycket robust bakterie som passerar väl genom magens gallsyror. Den har upptäckts hos ammade barn och är en underart av B. longum. Bakterien är en av de första kolonisatörerna i barnets tarm och kan smälta polysackariderna i bröstmjölken. Den har en immunförsvarsstödjande effekt genom att aktivera vissa immunceller. Den är involverad i bildandet av B-vitaminer och bildar kortkedjiga fettsyror, som i sin tur är föda för tarmbakterier. Med andra ord: en riktig expert!

Bifidobacterium lactis

· Stabil i mag- och gallsyror och en mycket väl undersökt bakterie. Den verkar på tarmslemhinnan, där den fäster, och på diarréns varaktighet och frekvens.

Bifidobacterium longum

· En robust bakterie som har hög stabilitet - även när den passerar genom magsäck och gallsyror. Liksom förmodligen alla bifidobakterier är den involverad i syntesen av vitaminer, särskilt B-vitaminer.

Streptococcus thermophilus

· Är en bakterie som inte bör saknas i en bra mjölksyrabakterieprodukt. Det är ett separat släkte, tillsammans med laktobaciller och bifidobakterier. Den tillhör mjölksyrabakterierna, är mycket värmetålig och passerar utan problem genom magsäck och gallsyror. Streptococcus thermophilus bör finnas i produkter för att balansera tarmfloran. För övrigt fungerar den också som en del av yoghurtstartkulturer.

Saccharomyces boulardii

 · Är en jäst som producerar mjölksyra. Till skillnad från laktobaciller och bifidobakterier bildar den inte kolonier och har en speciell position. Men denna bör inte tas permanent.

    Darmflora

    Entdecken Sie unsere wissenschaftlich fundierten Produkte für ein ganzheitliches Wohlbefinden.

    Erfahren Sie mehr

    Unsere Experten